Nadler Herbert – Cserkészeten és lesen Nagymagyarországon 1926

cserkészeten és lesen nagymagyarországon 1926Nadler Herbert – Cserkészeten és lesen Nagymagyarországon

Vadászati elbeszélések 80 eredeti fényképfelvétellel.

A híres vadász és vadászati szakmeber elsőként megjelent vadászkönyve, melyben hazai és erdélyi vadászélményeit vetette papírra. Szarvasbőgés, őzbak és medvevadászatok, zergék utáni cserkészet stb.  Izgalmas és jól megírt vadászkönyv. A könyv a címe miatt indexen szerepet, melynek következtében a legtöbb példányt lezúzták így eredeti első kiadás csak kevés maradt fenn.

A kötet szerzője, Nadler Herbert (Budapest, 1883. május 13. – Budapest, 1951. június 7.) magyar vadászati szakíró, állatkerti igazgató, fényképész, vadász, zoológus. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán két évig festészetet tanult. 1905-ben gróf Batthyány Ervin szolgálatába állt, előbb mint a gróf személyi titkára, majd mint a Vas megyei Bögötén lévő grófi birtok megbízott számtartója. Tevékenyen részt vett a gróf szabadelvű iskolájának alapításában és a körülötte folyó kemény sajtóvitákban is. 1916-ban a birtok felosz­lásakor végkielégítéssel távozott. 1929-től a Budapesti Állatkert igazgató­ja. 1937-ben részt vesz a híres berlini Nemzetközi Vadá­szati Kiállításon. Minden évben megrendezte a Nemzeti Vadászati Védegylet trófeakiállítását. Nevét az agancsbírálatokhoz rendszeresített, általa kidolgozott trófeabírálati képlet tette nemzetközileg is ismertté (Nadler-pontok). A második világháború után részt vett az Állatkert újjáépítésében, 1948-ban nyugdíjazták. Nadler vadászatairól naplót vezetett, részben német, részben ma­gyar nyelven. Ezeket jelenleg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum őrzi. Mezőgazdasági főtanácsosi címmel is kitüntették. Halála után az Állatkert sétányán 1989-ben felavatták a szerző szobrát. Több vadásztársaság is büszkén viseli Nadler Herbert nevét. Keresett művei: Cserkészeten és lesen Nagymagyarországon (1926), Vadásznapok, vadászévek (1937), A Keleti és Déli Kárpátokban (1943), A Bakonyból a Kárpátokba (kiadatlan). Több könyve külföldön is megjelent. Jelen könyvében főleg a szalonkák, a vadludak és nagyvadjainknak vadászatáról ír. Könyvében az állatok életmegnyilvánulásairól olvashatunk értékes és hiteles zoológiai adalékokat.

Franklin Társulat kiadása, 1926. 266 oldal.

Eredeti díszesen festett angolvászon kötésben, jó állapotban. A könyv sokáig a tiltott könyvek listáján szerepelt emiatt a legtöbb példányt bezúzták és megsemmisítették. Ritka első kiadású vadászkönyv. 45.000 ft

 

zerge és szarvas vadászat nadler herbertkárpáti szarvasvadászat
nadler herbert vadászkönyv 1926