Nadler Herbert – Vadásznapok vadászévek [1937]

Nadler Herbert Vadásznapok vadászévekNadler Herbert: Vadásznapok, vadászévek

Elbeszélések és naplójegyzetek a szerzo eredeti fényképeivel.
Vajna György és Társa. kiadása. Budapest, 1937, 274 oldal.
Eredeti első kiadás, aranyozott vászon kötésben a kötetbe számos fényképillusztráció található. Eredeti kötésben, nagyon szép állapotban.

Nadler Herbert a múlt század első felének meghatározó vadászati szakembere volt. Számos vadászkönyv, újságcikk és szakmai publikáció szerzője. A szarvasagancs bírálatának úttorője a Nadler-képlet megalkotásával. Az 1930-as években a Budapesti Állatkert igazgatója volt. Kiváló vadászati szakember volt, megfigyelései és gyakorlati tanácsai a mai napig megfontolandóak.

A vadász-szaktekintély Nadler Herbert méltatói szerint a vadászat művészetének volt megszemélyesítője. A kötetben az 1920-as, 30-as évekbeli vadászélményei kaptak helyet elbeszélések és naplójegyzetek formájában, melyeket a szerző eredeti fényképfelvételei egészítenek ki. Ezekben az években Nadler bejárta Magyarország legszebb tájait, hogy szenvedélyének, a vadászatnak hódolhasson, amit az életöröm soha ki nem apadó forrásának tartott. Idejének legnagyobb részét ember által alig járt vad vidékeken töltötte a szabad ég alatt, vagy kalyibákban. “Vadászembernek alig lehet olyan cserkészete, amelyben nem telik öröme, mert függetlenül a vadászsikertől, mindig sok a néznivalója, mindig van, ami érdekli” – írja Nadler, aki nemcsak sok trófeát, hanem hatalmas ismeretanyagot is felhalmozott az évek során. Kiválóan ismerte a havasok, a lombos erdők, a rétségek, a mocsarak élővilágát, az ott élő vadak életét, szokásait és vadászati módjukat. Írásaiból kiviláglik kimagasló szakértelme, mérhetetlen türelmű kitartása, akaratereje, ügyessége és gyakorlottsága. Életében számos vadászati témájú könyvet írt, melyek fordulatokban gazdag, olvasmányos stílusukkal és hatalmas tudásanyagukkal egyaránt magukkal ragadják olvasóikat. Jelen kötetében a vadász és a zoológus mellett megmutatkozik a természet rajongó szerelmese is. Az őszi lombhullás, a hólepel alá dermedt erdő és a tavaszi feltámadás szemléletes megjelenítésére éppúgy megvannak a színei és szavai, mint amikor a Pilisi- és Börzsönyi-hegység vagy a vadlibáktól hemzsegő Hortobágy hangulatáról fest képet. Remek fényképfelvételei szintén nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy e hangulatokat még közelebb vigyék az olvasó szívéhez.

25.000 ft

A tartalom

Reminiscere
Virágvasárnap körül
Őzbakok
Szarvasbőgés idején
Ünnepnapok
Októberi cserkészet
Lombhullás után
Őszutó a Hortobágyon
Vadásznapló-jegyzetek
Téli vadásznapok
Szalonkalesen
A vöröskői bak története
A szilosi remete
Pókhálók
A sárga bak
Szeptember elején
Egy őszi reggel Somogyban
Ködben

Nadler Herbert Vadásznapok vadászévekNadler Herbert Vadásznapok vadászévekNadler Herbert Vadásznapok vadászévekNadler Herbert Vadásznapok vadászévek