Sütő András – Hargitai vadászkalandok

Hargitai vadászkalandokSütő András – Hargitai vadászkalandok

Sütő András nyolcvan évvel ezelőtt, 1927 június 27-én született Erdélyben, Pusztakamaráson. A Kossuth-díjas író méltán híres esszéregénye (Anyám könnyű álmot ígér) és történelmi drámái (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Advent a Hargitán stb.) mellett a fiatalabb nemzedékhez szóló meseszerű történetei, fabulákban és vadászkalandokban megfogalmazott „intelmei” és értelmezései is’figyelemre méltó útjelzői a 2006. szeptember 30-án’ lezárult, hatalmas alkotói életpályának. Ezen írások sorából kiadónk tavaly öt állatmesét jelentetett meg Volt egyszer egy édesszájú medve címen. Idén a Hargitai vadászkalandok közzétételével, szándékozik azok sorába lépett, akik Sütő András világunkról, környezetünkről vallott üzeneteit megőrzendő szellemi kincsként tartják számon.
A tizenkét fejezetre tagolt Hargitai vadászkalandok voltaképpen mesébe ojtott „igaz történetek” egységes füzére. A Medve-család három nemzedéke körül zajló események, a velük megesett történések izgalmas, érdekfeszítő, helyenként maró társadalombírálattal fűszerezett olvasmánnyá eszik a kötetet. Nem mellékes megjegyeznünk, hogy a Tamási Áron teremtette Ábel észjárását és nyelvi leleményességét aligha kamatoztatta eddig kortárs prózánkban más eredményesebben, mint könyvünk szerzője.
Mondják, a mesékben voltaképpen világunk értelmezése teszi a világot átélhetővé, érthetővé, emberi valósággá. Könyvünk tizenéves hőse, pedig vadász sarj, annak a természetes környezetnek a védelmezőjévé válik, amelyet a gyermeki tisztaságtól és őszinteségtől távol álló, érdek alapú világ kihasznál, tönkretesz. Van kiút tehát – üzenik e könyv sorai -, csupán meg kell találnunk azt!

2007-es kiadás, 133 oldal. Előjegyezhető