Almásy László – Levegőben…, homokon

Almásy László – Levegőben homokonAlmásy László – Levegőben…, homokon

A híres magyar sivatagkutató és vadász kiváló útikönyve.

Előszó:

Afrika térképén még a közelmúltban, ott, ahol a huszonhatodik hosszúsági fok szeli a Ráktérítőt, hatalmas fehér folt éktelenkedett. A térképrajzolók az üres helyet úgy töltötték be, hogy nagy betűkkel beleírták “Libyai Sivatag”.
Ha a Szaharát három részre osztjuk, a Libyai-sivatag a nyugati harmadrész. A hosszúsági és szélességi fokok képzelt vonalán futnak végig Egyiptom, Szudán és az olasz Tripolis határai. A valóságban ott azonban csak a homok határos a sziklával, a semmi a végtelenséggel.
A régi egyiptomiak valamikor még ismerték ennek a hatalmas homok- és sziklatengernek belsejét. Később évszázadokon át senki sem járta a “Halál birodalmát” és feledésbe ment az ókori utazók ismerete. Amikor az arabok Kis-Ázsiából bevándoroltak Afrikába, lépésről lépésre kellett elfoglalniuk és megismerniük az új hazát. Babonás félelemmel nézték az ókori Egyiptom misztikus kultúrájának emlékműveit és csak lassan, tapogatódzva haladtak előre az ismeretlen országban.
A Libyai-sivatag kérlelhetetlen pusztasága megfélemlítette a foglalók seregeit és évszázadokig tartott, amíg egyes vakmerő felderítők felfedezték a homoktenger szigeteit, az oázisokat. Akik ilyen felderítő útról visszatértek, csodálatos dolgokat meséltek. Kékszemű, szőke, de sötétbőrű emberekről, akik végtelenül messze, kint, a sivatag hozzáférhetetlen helyein rejtelmes oázis-városokban élnek.

42 fekete-fehér fotóval illusztrálva. A Franklin-Társulat nyomdája nyomása, kb. 1937-as kiadás. 146 oldal.

A tartalom:

Egy expedíció kudarca (1931)
Nyomok
Eltévedtünk (1932)
Repülőverseny az egyiptomi oázisok körül (1933)
Szomjúság (1934)
A “Nagy Homoktengeren” át (1935)
Magyarok leszármazottjai a Nílus szigetén (1935)
Abd el Melik (1936)
A Libyai Sivatag felderítésének története
Függelék

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára könyvsorozat kiadványa. Eredeti díszesen aranyozott ám kopottas bordó egészvászon kötésben egyébként jó állapotban. Ritka. 28.000 ft

Almásy László: Autóval Szudánba

Almásy László – Az ismeretlen Szahara