A Magyar Mezőgazdasági Múzeum aranyérmes trófeái (1961)

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum aranyérmes trófeáiA Magyar Mezőgazdasági Múzeum aranyérmes trófeái

Összeállította Orbán László.

Budapest, 1961-es kiadás. Harántalakú album a trófeák fotóival és adataival.

48 oldal, borító kopottas állapotban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó vadászati kiállításának célja, hogy érdeklődést keltsen a vadászat testet lelket edző sportja iránt, megismertesse annak multját, haladó hagyományait, gazdasági jelentőségét és irányt mutasson a vadgazdálkodás új célkitűzései felé.
A kiállítás a vadászfegyverek fejlődéstörténeti bemutatója után apróvadas, nagyvadas és vízivadas termeiben természethű környezetben szemlélteti a magyarországi vadfajokat, továbbá a vadóvás, vadetetés, selejtezés, élővadbefogás módjait és a vadgazdálkodás egyéb teendőit.
A kiállításban kiemelkedő helyet foglalnak el az aranyérmes trófeák, köztük az itt bemutatásra kerülő 34 kiváló szarvasagancs és 4 dámalapát, amelyek a múzeum többszáz darabból álló trófeagyűjteményének legértékesebb példányai. Ezeknek egyik fele a felszabadulás előtti időből való, másik fele pedig az utóbbi másfél évtized vadgazdálkodásának termése. Az egyes trófeák értékelése a Nadler-féle pontozás szerint történt.
Az egyes trófeák értékelése a Nadler-féle pontozás szerint történt. Ez ugyanis – számos tárgyilagos szakember véleménye szerint – legmegfelelőbb az ősi magyar szarvastípus agancsának reális értékelésére.
A trófeák 33-szor szerepeltek nemzetközi és 29-szer hazai kiállításokon, s azokon összesen 73 díjat nyertek. Ebből 3 rekorddíj, 7 nagydíj, 58 aranyérem, 1 ezüstérem és 4 tiszteletdíj. Múzeumunk állandó kiállításában e különösen becses muzeális értékeket évről évre sok belföldi és külföldi szakember, valamint az általános érdeklődésű múzeumlátogatók százezrei tekintik meg.
Ismertetőnkkel azoknak kívánunk szolgálatot tenni, akik még nem látták trófeáinkat vagy szakszeretetből maradandóbb emléket kívánnak róluk megőrizni. Úgy gondoljuk, hogy az alkalmazott biológia – a vadgazdákodás-tudomány – szempontjából sem hiábavaló, ha pontos adatokkal ellátott teljes összefoglalását bocsátjuk közre gyűjteményünknek, amely a világhírű magyar szarvasállomány több mint félévszázados fejlődését dokumentálja.

Előjegyezhető

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum aranyérmes trófeái 1961