Reminiczky Károly – Bemutatom A Vadászokat (1941)

Reminiczky Károly - Bemutatom A VadászokatReminiczky Károly – Bemutatom A Vadászokat

A könyvben szereplő rajzokat készítette Mészárosné Haltenberger Anna.

Vajna és Bokor nyomda kiadása, 1941. 174 oldal.

Kiváló könyv, mely humoros formában mutatja be a vadászok különböző tipusait.

Zöld kiadói egészvászon kötésben, kopottas állapotban.

A szerző másik könyve: Kassai vadászhistóriák

Előszó:

Kassa felszabadulásának második évfordulóján jelent meg Kassai vadászhistóriák című könyvem. Megírásakor kettős cél lebegett előttem. Az egyiket azonnal nyíltan bevallottam és ez az volt, hogy az anyaországi vadásztestvérek megtudják, hogyan vadásztunk mi felvidéki magyarok, a megszállás alatt. A második célom, akkor elhallgattam! Most azonban már megmondom, arra vágytam, hogy a kívülállók érdeklődését is felhívjam a vadászatra, méginkább azonban a vadászokra. Azt óhajtottam, hogy megismerjenek bennünket puskásokat, olyannak mint amilyen közülünk a többség. Vagyis ha vadászokra kerül a szó valahol, ne gondoljon mindenki azonnal a Fliegende Blätter kocavadász alakjaira, akik zergetollas zöld vadászkalappal, nagy pocakkal, irdatlan puskával, óriási hátizsákkal és abból kikandikáló borospalackokkal, görbelábú nyomorékra rajzolt tacskóval vannak ábrázolva. Mert nem ilyenek az igazi vadászok. Bár nem mondom, ilyenek is akadnak és én sem mulasztom el soha a kínálkozó alkalmat, hogy mulassak rajtuk és mulattassak velük.
Az igazi vadászt nem lehetett prédikáló hangon ismertetni, mert mindenki már az első sorok után félrecsapta volna a könyvemet. Ezért a komoly vadászkalandok leírása közé, mókás hangú fejezetek is kerültek. Ennek tulajdonítom, hogy akik olvasták, vadászpártiak lettek és megtudták, hogy az igaz vadász nem húsért vadászik, nem rekord öldöklésben éli ki magát, hanem eteti, óvja és tenyészti is a vadat. És hogy a magyar vadászok tényleg ilyenek, azt bizonyítja, hogy nálunk még van medve, szarvas, őz, fácán, nyúl és töméntelen más fajta vad is, nem úgy, mint Franciaországban és sok más országban, hol a nimródok vasárnaponként más híján csak pacsirtára vadászhatnak és csak pacsirta-vadászatokról írhatnak vadászkönyveket.

A tartalom:

Bemutatom a vadászokat
Felvidéki medvekalandok
Vadásznék és vadásznők
Csehszlovák vadászokról
Vadászok szóképekben
Őzhívás
A marhavadász és társai
Szarvashívás
Farkaskalandok
Vadászhazugságok
Javorina
Hogyan születik a vadász
Oroszlán és tigrisvadászokról
Vadászházak
Maharadzsával vadásztam
A doktor úr és a méltóságos úr
Egy kedélyes mackó
A nagykakas, a kiskakas és a legkisebb kakas
Három agancs története
Fácán, fogoly és egyéb jómadarak
Miből lesz a cserebogár
Szarvasbőgésen 1941-ben
Az utolsó szó jogán

28.000 ft

reminiczky karoly bemutatom a vadászokatBemutatom a vadászokat reminiczkyReminiczky Károly - Bemutatom A Vadászokat 1941Reminiczky Károly - Bemutatom A Vadászokat konyve