Maderspach Viktor – A Románok Nyomában (1940)

maderspach A románok nyomábanMaderspach Viktor – A Románok Nyomában

1940-es kiadás.

Maderspach Viktor típusa annak a megalkuvást nem ismerő magyarnak, akinek a harci mesterség a vérében van.
Világháborús teljesítményei közismertek. A világháború első két esztendejében a honvéd lovasságnál harcolt. Mikor aztán szűkebb hazáját, Erdélyt az oláh betörés fenyegette, idejött, hogy szülőföldjét megvédje. Helyismerettel párosult vállalkozási kedvénél fogva abba a helyzetbe jutott, hogy a világháború egyik legérdekesebb fejezetét: az oláhok ellen viselt, kezdetben védő, majd támadó hadjáratot a legkalandosabb körülmények között végigharcolja.
Erről szól e könyve. Még nem olvastam háborús leírást, mely a háború légkörét, a háború különböző cselekményeit élénkebb színekben s egyben a valóságnak megfelelőbben ecsetelte volna. Maderspach műve magasan felette áll azoknak a most divatba jött leírásoknak, melyek – bizonyára valamilyen célzattal – elsősorban a háború borzalmait akarják kidomborítani. Maderspach a valódi tényeket – nagyszerű tollal – írja meg. Ezek a tények hol örömteljesek, hol lesujtók, de ez az igazság, mert ilyen a háború.
Ezért értékes – katonai nézőszögből is – Maderspach könyve.
Aki a háborút és a csapatvezetés surlódásait közelről akarja megismerni, az erre a célra jobb könyvet nem találhat.

Fekete-fehér vázlatokkal, köztük egy kihajtható vázlattal illusztrálva. Stádium Rt. nyomása, Budapest. Kiváló állapotban. 35.000 ft

maderspach viktor A románok nyomában