Holub Emil – Fokvárostól a Masukulumbék országába I-II. [1890]

Fokvárostól a Masukulumbék országábaHolub Emil – Fokvárostól a Masukulumbék országába I-II.

Jogosított első kiadás. Szövegközti 160 eredeti, fekete-fehér fametszettel és két több színű térképpel és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített mű.

Megjelent 1890-1891-ben.

I. kötet: A búrok hazája a Fokvárostól a Masukulumbék országába [VII] oldal tartalom. + 499 oldal
II. kötet: Fokvárostól a Masukulumbék országába és kivonat a “Hét év Dél-Afrikában” czímű műből (1875-1879). VIII. oldal.+ 515 oldal + 2 térk.

(Dr. Holub Emil utja Fokvárostól a Ferencz-József hegységig/Dr. Holub Emil útja Colesberg-től Gazungula-ig) A kötetek címlapján, néhány belívén valamint lapélein régi tulajdonosi bélyegzések láthatók. A II. kötet római számokkal jelzett oldalainak széle sérült, azok enyhén foltosak.

Eredeti dïszesen aranyozott és festett egészvászon kötésben. Pár lap széle restaurátor által javitva. A két kötet stabil feszes összességében nagyon jó állapotban. Rendkivül ritka korai vadász és utikönyv.

A kötet szerzője, Emil Holub /Holub Emil/ (Holice, 1847. október 7. – Bécs, 1902. február 21.), cseh orvos, utazó, Afrika-felfedező, író, térképész, néprajzi gyűjtő. Korán megmutatkozott természetszeretete (gyógynövényeket termesztett, ásványokat, rovarokat gyűjtött, járta a vidéket, halászott). A prágai Károly Egyetem orvosi karán tanult. Érdeklődése az anatómia, a geológia, az ásványtan és a régészet felé fordult. Munkatársa lett a Cseh Múzeum régészeti részlegének. Négy meghatározó, hosszabb afrikai felfedező utat tett (1873. február–1873. április, 1873. november–1874. április, 1875. március–1876. november, 1883. november–1887. augusztus). Útikalandjairól érdekfeszítő, adatgazdag, földrajzi, antropológia, geológiai adalékokban gazdag útileírásokban számolt be. Magyarul megjelent két kötetes könyve (A búrok hazája a Fokvárostól a Masukulumbék országába I-II.) 1899-ben jelent meg Ráth Mór gondozásában és nagy sikert aratott és népszerűvé tette a szerzőt Magyarországon.

Előjegyezhető

Holub Fokvárostól a Masukulumbék országábaHolub Emil Fokvárostól a Masukulumbék országábaFokvárostól a Masukulumbék országába holub emilFokvárostól a Masukulumbék országába holub 1-2Fokvárostól a Masukulumbék országába 6Fokvárostól a Masukulumbék országába 5Fokvárostól a Masukulumbék országába 4Fokvárostól a Masukulumbék országába 3Fokvárostól a Masukulumbék országába 1-2Fokvárostól a Masukulumbék országába holubholub emilholub emil 2