Gróf Széchenyi Zsigmond – Két kecske (1942)

Széchenyi Zsigmond - Két kecskeGróf Széchenyi Zsigmond – Két kecske

Vajna és Bokor kiadása. 1942

195 oldal, sok fotóval illusztrálva.

Széchenyi Zsigmond alpesi kőszálikecske vadászatát valamint Észak-afrikai útja során elejtett vadkecske történetét meséli el. Igen olvasmányos és izgalmas vadászkönyv, gyakorlatilag letehetetlen. Korai vadászkönyv a hegyi vadászatokról.

Széchenyi Zsigmond Két kecske című könyve az idáig mindössze egyszer, 1942-ben jelent meg. Már javában tartott a háború, a határok lezárása miatt újabb expedícióra gondolni sem lehetett, így az író két korábbi vadásznaplóját szerkesztette önálló kötetté. Mint ő maga említi, az egyik kecskét Afrikába menet, a másikat Indiából jövet ejtette, így akkoriban mindkét útinaplóból kimaradtak.

Elõszó:

Attól tartok, hogy ez a könyv többet beszél kecskéről, mint amennyit az átlagolvasó türelme bevesz. Ebben a könyvben ugyanis a “kecske” szó – pontosan megszámoltam – kétszáznegyvennyolcszor fordul elő. Tehát oldalankint átlag csaknem háromszor. Amiből további számítás után kitűnik, hogy másfél oldalt ezzel az egyetlen szóval írtam tele.
De ne felejtsük el, hogy hiszen ezt a könyvet nem az olvasó szórakoztatására írtam, hanem csakis a két kitömött kecskefejem kiengesztelésére. Azon voltam tehát, hogy minél gyakrabban emlegessem a két ünnepeltet.
A két kecskét.
Pedig – remélem megtanulták – nemcsak kettőt, négyféle kőszálikecskét ismer a természetrajz. És higyjék el, nekem nemcsak ez a kettő kellett, a másik kettő méginkább kéne. (Mellesleg mondva: arról a két hiányzóról a szibériairól meg az abesszíniairól mennyivel különb és főleg mennyivel vastagabb könyvet írhatnék!)
Mindenki láthatja: a jószándék nem hiányzik belőlem. Éppencsak vízumok hiányoznak az útlevelemből.
Gyerünk hát kérem, ne halogassuk azt a világbékét mindenféle kifogással, nyissuk már ki valamennyi határsorompót – sürgős dolgom van Thian-shan-ban!

A kötet szerzője gróf Széchenyi Zsigmond (Nagyvárad, 1898. január 23. – Budapest, 1967. április 24.) vadász, vadászati író, utazó. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja. Afrika, India, Alaszka és Európa híres vadásza. Kiemelkedő vadásztrófeája egy világrekorder addax (mendeszantilop). Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyv gyűjteménye, ami jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg. A kiváló vadász, gróf Széchenyi Zsigmond sajátos hangulatú, ragyogó humorral és természetszeretettel megírt könyve az írói életmű kiemelkedő darabja.

Eredeti kötésben jó állapotban. 30.000 ft

 

széchenyi zsigmond két kecskeket kecskeGróf Széchenyi Zsigmond - Két kecske 1942