Gróf Széchenyi Zsigmond – Két kecske 1942

Széchenyi Zsigmond - Két kecskeGróf Széchenyi Zsigmond – Két kecske

Vajna és Bokor kiadása. 1942

195 oldal, sok fotóval illusztrálva.

Széchenyi Zsigmond alpesi kőszálikecske vadászatát valamint Észak-afrikai útja során elejtett vadkecske történetét meséli el. Igen olvasmányos és izgalmas vadászkönyv, gyakorlatilag letehetetlen. Korai vadászkönyv a hegyi vadászatokról.

Kiadói félvászon kötésben nagyon jó állapotban. 24.000 ft

Széchenyi Zsigmond Két kecske című könyve az idáig mindössze egyszer, 1942-ben jelent meg. Már javában tartott a háború, a határok lezárása miatt újabb expedícióra gondolni sem lehetett, így az író két korábbi vadásznaplóját szerkesztette önálló kötetté. Mint ő maga említi, az egyik kecskét Afrikába menet, a másikat Indiából jövet ejtette, így akkoriban mindkét útinaplóból kimaradtak.

Elõszó:

Attól tartok, hogy ez a könyv többet beszél kecskéről, mint amennyit az átlagolvasó türelme bevesz. Ebben a könyvben ugyanis a “kecske” szó – pontosan megszámoltam – kétszáznegyvennyolcszor fordul elő. Tehát oldalankint átlag csaknem háromszor. Amiből további számítás után kitűnik, hogy másfél oldalt ezzel az egyetlen szóval írtam tele.
De ne felejtsük el, hogy hiszen ezt a könyvet nem az olvasó szórakoztatására írtam, hanem csakis a két kitömött kecskefejem kiengesztelésére. Azon voltam tehát, hogy minél gyakrabban emlegessem a két ünnepeltet.
A két kecskét.
Pedig – remélem megtanulták – nemcsak kettőt, négyféle kőszálikecskét ismer a természetrajz. És higyjék el, nekem nemcsak ez a kettő kellett, a másik kettő méginkább kéne. (Mellesleg mondva: arról a két hiányzóról a szibériairól meg az abesszíniairól mennyivel különb és főleg mennyivel vastagabb könyvet írhatnék!)
Mindenki láthatja: a jószándék nem hiányzik belőlem. Éppencsak vízumok hiányoznak az útlevelemből.
Gyerünk hát kérem, ne halogassuk azt a világbékét mindenféle kifogással, nyissuk már ki valamennyi határsorompót – sürgős dolgom van Thian-shan-ban!

 

széchenyi zsigmond két kecskeket kecskeGróf Széchenyi Zsigmond - Két kecske 1942