Csathó Kálmán – Vadászzsákmány

vadászzsákmány
Ha a vadász ír, az író meg vadászik.

Írta és vadászta Csathó Kálmán.

Hincz Gyula rajzaival.

Singner és Wolfner Kiadása, 1940-es első kiadás. 381 oldal.

Szépirodalmi műveiben a két világháború közti időszak középosztályának életét, a kor atmoszféráját ábrázoló író vadásztörténetei igazi kikapcsolódást jelentenek a vadászat és a vadászirodalom szerelmeseinek. Kemény és férfias erőpróbák, ízes, vidám és izgalmas kalandok elevenednek meg mesteri tolla nyomán, miközben elmeséli, mi történik akkor, ha a vadász ír, az író meg vadászik.
A kedélyes történetek, a kacagtató baklövések vagy a nagy trófeák begyűjtése valójában csak álca. Az író igazi célja az, hogy megízleltesse velünk a természet titkait, megossza velünk a vadászszenvedély izgató élményét, és hogy bensőséges vallomást tegyen a természet szeretetéről. Az állatok, a fák, a patakok, az erdő ugyanúgy hősei ezeknek a történeteknek, mint az ember: a vadász.
A vadász mind természetjáró írja bevezetőjében. Megtanul olvasni és gyönyörködni a Természet nagy könyvében, és ezzel megismeri a maga kicsiségét és az Alkotó nagyságát. Az igazi vadászok, akiket nem a testi ügyességük, hanem a lelki berendezkedésük tesz azzá, mind istenfélő és jó emberek.
Csathó Kálmán vadászelbeszélései épp olyan szórakozást és művészi élvezetet jelentenek annak is, akinek sohasem volt puska a kezében, mint a legvérbelibb vadászoknak, mert színes, szuggesztív erejű előadásuk szinte belevonja az olvasót az erdő ősi szépségű élményeibe és kalandjaiba.

A kötet szerzője, Csíkdelnei Csathó Kálmán Jenő (Budapest, 1881. október 13. – Budapest, 1964. február 14.) magyar író, vadászíró, színházi rendező, MTA-tag. Budapesti jogi egyetem hallgatója, Berlinben színházi tanulmányokat folytatója, kultuszminisztériumi tisztviselő, Párizsban állami ösztöndíjas, a budapesti Nemzeti Színház rendezője, majd főrendezője, a Kisfaludy Társaság másodelnöke, a Magyar Színház és az Andrássy úti Színház igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Népszerű és ünnepelt vadászkönyvíró.

Humoros írásai a mai napig népszerűvé teszik a könyveit. Néhány fejezetcím:

Sanyi az udvari vadászaton

Egy kocavadász feljegyzései

Életem legnagyobb kanja

Kutyák és más szelíd négylábúak

Mikor a hajtók vigyorognak

Az a ravasz róka stb.

Kiadói egészvászon kötésben, korának megfelelõ kiváló állapotban. 12.000 ft