Borsodi László – Őszi napsütésben. Képek, alakok a magyar vadászéletből (1929)

Borsodi László – Őszi napsütésben vadászkönyvBorsodi László – Őszi napsütésben

Képek, alakok a magyar vadászéletből.

E kedvesen megírt vadászkönyv külön irodalmi értéke az ízes palóc dialektus olyan élvezetes megjelenítése, ami még szépirodalmunkban is ritkaság.

Rendkívül ritka es kevésseé ismert vadászkönyv.

Budapest, 1929. Eredeti egészvászon picit kopottas de egyébként kiváló  állapotban. 185 oldal.

Részlet a könyvből

Ötven év ködén át száll a lelkem Borsod megye egyik barkó-palóc falujába. Pirostetős sugártornyú temploma, három hosszú utcája, nyugati szélén a Sajó felé szaladó kis Hangony-patak, a Csontalma, Hétes, Szenna és Kajla erdőségek, meg nyugatról a falura néző szőlőhegy ma is ugy élnek emlékezetemben, mintha egy tegnap látott kép gyönyörűségén méláznék.
Sajóvárkony lakossága (valamikor az egri káptalan jobbágyai) arról volt híres, hogy földjét, lábasjószágát egy vidék népe sem szerette nálánál jobban. A tisztabúzába vétkellett kaszát vinni, mindig sarlóval aratta. Hanem raktak is belőle olyan kereszteket, hogy egyből-egyből öt véka szem került ki. A legénynek meg csak úgy ropogott a dereka, mikor hordáskor a kévéket a ponyvával bélelt nyári szekerekre villázta. Akkoriban a «fertályos» gazda 2-3 lovon szántogatott, a «félhelyes» meg négyen. És ünnepnapon még fuvarba se fogta be jószágát egy sem. Ilyenkor Istennek szolgáltak. Nyári estefeléken pedig, «létányia» után, egy-egy cserepes ház ablakalján gyülekeztek beszélgetésre a békés szomszédok.
«Régen volt, talán igaz se volt», – vetődik fel mai visszatekintésem nyomán lelkemben a szomorú gondolat. Azóta a falu összeépült az ózdi gyárral s lakóinak lelke is egybeiszaposodott a gyülevész gyári munkások bensőjének zagyvaságával.

Az inasidőkből
Első magányos disznólesem
A kétágú szomorúnyírfa
Az én álmaim körül
Beniczki szarvast fogott
Mikor az embernek nincs szerencséje
Füzesi emlékek
Kisbáró meg Farkas
Boldizsár Palkó
Sunyi
Az angol por
A duruca
Őzlesen
A mi gyászos tavaszunk
A Baghy Pista bundája
Mikor a közigazgatás remekelt
A Rick
Vadásztréfák
“De szép vagy, de szép vagy, édes Hortobágyom!”
Kikelet

40.000 ft

Őszi napsütésben. Képek, alakok a magyar vadászéletből