Apponyi Henrik – Úti és vadásznaplóm Indiából és a Himalayából

apponyi henrik vadászkönyveGróf Apponyi Henrik – Úti és vadásznaplóm Indiából és a Himalayából 1930

Apponyi Henrik a második világháború előtti magyar vadásztársadalom szines alakja volt, rendszeres résztvevője volt a híres

tótmegyeri fácánvadászatoknak. Mindig is vonzották a távoli földrészek, járt Afrikában, Amerikában és Ázsiában is. Ezen könyve ázsia

vadászútjáról szól. Eljutott a Himalayába és Indiába. Az első magyar vadász volt, aki elejtette a híres Kashmír markhor egy példányát.

A hegyi vadról készített fényképfelvételei híressá tették, az angol vadászati folyóírat, a Field hasábjain is megjelentek ezek a képek.

Ritka és korai könyv a hegyi vadászatokról. 400 oldal.

Kiadói egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan, ezüstözött, dombornyomott illusztrációval ellátott címfedéllel, aranyozott feliratos, illusztrált, kissé kopott könyvgerinccel, térképvázlatos, eredeti, kiadói előzéklapokkal, körbevágatlan belívekkel, hiánytalan, átlagos állapotban.
A kötet szerzője, Nagyapponyi gróf Apponyi Henrik (Bécs, 1885. január 1. – Budapest, 1935. december 5.) vadászutazó, vadászíró, úti- és vadászkönyv-szerző. Tanulmányait Oxfordban végezte, majd 1909-ben Budapesten diplomáciai vizsgát tett. 1907-től a Kereskedelmi Minisztérium segédfogalmazója, majd az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminisztériumának fogalmazója, később a berlini nagykövetség attaséja, illetve a konstantinápolyi követség megbízott főmunkatársa. Az első világháborúban mint népfelkelő hadnagy vett részt. Több vadászexpedíciót (Szudánba, Indiába, Amerikába) vezetett. Bombayben és Delhiben az indiai alkirály vendége. Nepálban, a Terai-Övezet mocsaras őserdeiben tigrisre vadászott. Ladak területén és Leh környékén is megfordult, és egészen a tibeti határig hatolt, ahol ritka magashegyi állatokat (pl. kőszáli kecskéket) ejtett zsákmányul. Gazdagon illusztrált vadásznaplója fontos kortörténeti dokumentum. Zavaros pénzügyei és adósságai miatt elzálogosította a megörökölt Apponyi Kastélyt.

Dr. Vajna György és Társa Kiadása.
Budapest, 1931-es kiadás.
221 a szerző által készített képpel.
28.000 ft

vadásznapló
úti és vadásznapló
kőszáli kecskehimalaya