A Múlt Idők Vadászata – A Kalocsai Érseki Könyvtár gyűjteménye

múlt idõk vadászataA Múlt Idők Vadászata

A múlt idők vadászata című képes albumban fellapozhatjuk a Kalocsai Érseki Könyvtár gyűjteményének válogatott ritkaságait: kódexeket, ősnyomtatványokat, antikvákat, ritka könyveket, szemet gyönyörködtető rézmetszetes táblákat.

Az uralom és őrzés kettőségéhez tartozik a vadászat, mint az egyik legősibb mesterség: Nimród nagy vadász volt az Úr előtt /1Móz 10,9/. Kezdetben megélhetés, majd sport és hivatás lett. Nemzetünk nagyjai közül sokan művelték a vadászatot, de sajnos inkább csak azokat jegyezték fel, akik áldozatává lettek, mint Szent Imre vagy Zrínyi Miklós.
A kalocsai érsekek közül is többen voltak, akik vadászhattak. A török hódoltság utáni első érseki kastély Hajóson, amikor megüresedett, Csáky Imre érsek vadászkastélynak rendezte be, miután a jelenlegi véglegesen elkészült. A ma méltán híres gemenci erdő is az egykori érsekeknek köszönheti megmaradását.


A könyvtárban sok kép őrzi az egykori vadászatokat, ezért is nagyszerű kétértelműsége van a könyv címének „A múlt idők vadászata”, amelyből ízelítőt kap az olvasó. Magyarország másodszor rendezi meg 2021-ben a Vadászati Világkiállítást, ez a könyv is teszi teljesebbé ezt a kulturális eseményt.

Vászon kötésben, korlátozott példányszámban. A4-es méret.

Előjegyezhető

múlt idõk vadászata kalocsamúlt idõk vadászata konyvmúlt idõk vadászata vadaszkonyvmúlt idõk vadászata 5